Kost & Tillskott

För att få en god hälsa behöver fler olika faktorer uppfyllas. Bland annat att man motionerar, har en social tillvaro och äter nyttigt. Men även de som tänker på vad de äter kan behöva komplettera sin kost. Orsaken är att det kan vara svårt att få i sig vitaminer och mineraler i tillräckligt stor utsträckning bara genom alldaglig kost.3221395-supplements-concept-food-replacementDetta på grund av flera orsaker. För det första är det allt fler som väljer snabbmat, frysta rätter och ”prefab”. Innehållet kan i vissa fall vara betydligt mindre nyttigt än om man tillagar maten på egen hand och då använder nyttiga råvaror. För det andra har intensiva jordbruksmetoder skapat frukter och grönsaker som har betydligt mindre vitaminer och mineraler tidigare. För det tredje har utbudet av mellanmål (framförallt onyttiga) blivit mycket stort vilket gör att många väljer dessa sämre alternativ.Det överlägset vanligaste tillskottet är vitamintillskott. Dessa säljs både som piller, flytande och i brustabletter. Det man kan tänka på i val av tillskott är:

  • Innehållet. Ett multivitamintillskott bör innehålla vitaminerna A, C, D, E. Utöver det även B-vitamin 1,2,3,5,6,7,9 och 12. Bland mineralerna är det främst jod, mangan, koppar, zink, krom samt selen som är viktiga.
  • Är du i fokusgruppen? Många vitamintillskott har fokus på en viss grupp människor. Det kan vara vegetarianer som behöver extra mycket B12 eller kvinnor som kan behöva extra mycket järn.
  • Undvik oxid. De mineraler som är så kallade oxidföreningar (slutar på oxid) tas upp betydligt sämre av kroppen. Av den anledningen ska detta undvikas.