Ta hand om ögonen

Att få behålla synen är viktigt men något vi sällan tänker på. Ögonen behöver dock näring och årliga undersökningar, precis som resten av kroppen. 

A-vitamin

A-vitamin stärker näthinnan på ögonen och är därmed viktig för vår syn. Vet du med dig att du har brist på denna vitamin, borde du införskaffa kosttillskott för att få i dig den dagliga rekommenderade mängden. Brist på detta är dock ovanligt och rön om att morötter skulle hjälpa synen är till största del båg. Visst, morötter innehåller A-vitamin men majoriteten av oss får i oss tillräckligt mängd genom kosten utan att behöva lägga till några extra morötter varje dag.

Förstörs synen av tv:n?

Det går inte att skada ögonen genom att stirra på en dataskärm eller spela tv-spel flera timmar i sträck. Du får inte sämre syn, men vi blinkar faktiskt mindre när vi tittar på upplysta skärmar. Det gör att vi lättare anstränger ögonen och ögonen blir trött av aktiviteten. Det är enda anledningen varför det kan vara bra att ta en tio minuters paus varje timme, låt ögonen få vila en stund innan du sätter dig igen.

Hos optikern

Känner man att ögonen känns ansträngda under dagarna, att de känns torra eller att man har svårt att läsa på vissa avstånd, ska man besöka en optiker och utreda saken. Många äldre får naturligt sämre syn, för dem kan det vara bra att gå en gång om året och se om deras recept behöver justeras. Behöver man glasögon men vill inte ha det, går det lika bra att köpa linser. Det kan man göra enkelt över nätet, så du slipper besöka optikern hela tiden. Dock behöver man göra sin första koll hos optikern för att mäta ögonen och få rätt styrka och mått på linserna.

Kan man träna bort synfel?

Tyvärr inte. Vuxna kan inte träna upp synen, har man ett synfel så har man . Enda sättet att få lite bättre syn är att få ytterligare ett synfel. När man blir äldre, över 40, börjar man sakta men säkert bli mer översynt, alltså ser man sämre på nära håll. Om du sedan yngre år varit närsynt, alltså sett bra på nära men inte långt, kan dessa korrigera varandra lite grann så du se bättre på både långt och nära håll. I slutändan blir dock majoriteten alltid översynta.