Vanliga fotbesvär

2207285-bare-relaxed-feetDet är lätt att man tar fötterna för givet, men de som har upplevt någon form av fotbesvär vet verkligen hur skönt det är att ha friska oskadade fötter. I den här artikeln berättar vi lite om de vanligaste fotbesvären, hur man kan förebygga dem och hur de kan åtgärdas.

Fotvårtor

Dessa ser ut som en skrovligt område på fotsulan och har en svart eller en röd prick i mitten. Fotvårtor orsakas av ett virus och kan smittas genom kroppskontakt via golv, speciellt i fuktiga utrymmen. Barn och en del vuxna är mer mottagliga för detta virus.Enklaste sättet att förhindra fotvårtor är att använda flipflops när man är i simhallen, omklädningsrum och duschrum.På apoteket kan man skaffa receptfria medel som antingen fryser eller fräter bort vårtorna, men de kan vara så svårbehandlade att de måste opereras bort istället.

Hälsporre

Detta karakteriseras av smärta under hälens främre del medan man går. Hälsporre beror på att bristningar i senan under hålfoten skapar små kalkpålagringar på hälbenet. Detta är vanligare hos kvinnor, idrottare och överviktiga personer.Förhindra hälsporre genom att använda skor med rejält stoppade innersulor eller använd hälkilar. Träna helst i dämpade skor och se till att stretcha vaderna.Detta besvär löser normalt sig själv inom ett års tid.

Liktornar

Detta är smärtsam förhårdnader på tår eller fotsulan. Liktornar kan uppstå på grund av att ens skor har, under en lång tid, pressat på ett och samma ställe så att en samling av döda hudceller pressats samman till en förhårdnad och tryckts inåt likt en liten tagg.För att undvika liktornar bör man alltid använda skor som ger tårna ett fritt utrymme och gärna växla mellan olika skor. Man kan även ta ett fotbad och fila fötternas undersida försiktigt en gång i veckan.Behandling av liktornar börjar med ett fotbad för att mjuka upp fötterna, sedan filar man på liktornen, torkar noggrannt och antingen stryk med liktornspenna eller sätter på ett liktornsplåster.