Må bra på jobbet

Att hålla bra hälsa när man arbetar fulltid är svårare än man först tror. Det är många faktorer som spelar in och bara för att man inte har ett kontorsjobb betyder det inte att man får all hälsa gratis. 

Står mycket

Många arbeten kräver att man står mycket på dagarna. Det kan vara hälsofrämjande, såsom om man har ett höjbart skrivbord på kontoret, men gör men fel kommer man att få skador istället. Ett problem när man står är att man lätt kan stå och luta sig åt ett håll och få belastningsskador över tiden. Man ska också ha dämpande material under fötterna och bära belastningsdämpande skor.Man ökar också risken för att få åderbråck och dålig blodcirkulation eftersom det är en sådan passiv ställning. För att tvinga benen och fötterna att arbeta kan man bära stödstrumpor. De håller igång blodcirkulationen och minskar svullnad. De är även ypperliga att ha på sig om man sitter mycket.

Sitter mycket

Många av oss har skrivbordsjobb. Vi sitter och matar in data i datorerna hela dagarna och kliver inte upp mer än några minuter åt gången. Vi är inte skapta för att sitta så mycket och kroppen påverkas negativt av detta.Vi har redan tipsat om stödstrumpor ovan. Vad mer kan man göra? En sak är att kliva upp en gång i timme och sträcka ut musklerna i fem minuter: det hindrar låsningar och får igång kroppen igen. Se också till att ditt kontor har en ergonomisk stol som är snäll mot ryggen och höfterna. Sitt rätt i stolen och ha rätt avstånd mellan skärmen och ögonen.

Arbetar med kroppen

Har du ett fysiskt arbete? Det är bra, du får komma ut och röra på dig och förhoppningsvis även frisk luft. Men när man arbetar med kroppen hela dagarna ökar man även risken att skada sig.Utbilda dig i hur man lyfter rätt så att du håller dina knän och din rygg i god kondition genom hela livet.Och tyvärr ska man även fortsätta arbeta med kroppen efter jobbet. Det fysiska på jobbet är slitage på kroppen, medan träningen hemma är underhåll. Gå igenom ett stretchprogram som mjukar upp musklerna efter dagens arbete och tryck in några styrketräningspass i veckan så musklerna blir starka och orkar med rörelserna du utför på jobbet. Fokusera mycket på stabilitet i bålen och axlarna, det tjänar du på!