Håravfall – en dold folksjukdom

Håravfall är mer vanligt än vad vi kanske tänker på. Till att börja med är en viss grad av håravfall helt naturligt som en del av hårets och cellernas förnyelseprocess. Men när håravfallet ökar omotiverat eller i stor utsträckning bör du gå till botten med varför det är så. Först när du vet orsaken till ditt håravfall kan du avgöra hur du bäst hanterar det.

Varierande orsaker

Framförallt hos män beror håravfall till stor del på ärftliga faktorer. Detta resulterar oftast i en kal hjässa och tillbakakrypande hårfäste. Även saker som kosthållning, stress, sjukdom och medicinering kan bidra till att du tappar mer hår än vanligt. Exempel på det sistnämnda är cellgifter. Fläckvis håravfall orsakas oftast av sjukdomen alopecia areata. Men hos vissa av dessa patienter växer håret ut igen inom en överskådlig tidsram.

God hälsa en grundförutsättning

För att motverka håravfall kan du i grunden börja med att se över din allmänhälsa. Det handlar om hur du äter och rör på dig men också hur du mår mentalt. Därutöver spelar din hårvårdsrutin och skötsel av håret en roll. Gällande behandling vid existerande håravfall är huvudbonaden Spikecap en metod som verkar med akupressur för ökad blodcirkulation i hårbotten. Detta stimulerar hårsäckarna och därmed hårets återväxt.